Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan,Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah,Yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam,Dia mengajar kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. Ketahuilah! Sesungguhnya manusia benar-benar melampaui batas,kerana dia melihat dirinya serba cukup. Sesungguhnya hanya kepada Tuhanmulah kembali(mu).

Jumaat, 2 Januari 2009

Laungan Warga UTM belum Terkubur..."PEaCE FoR PALesTiN"

Tanggal 2 Januari 2009 bersamaan 5 Muharram 1430 Hijrah...
Di Masjid Sultan Ismail Universiti Teknologi Malaysia...

"AssamualaikumWarahMatullah,AssamualaikumWarahMatullah" selepas ana memberi salam untuk solat hajat bagi kemasukkan sem baru dan rakyat Palestin ana nampak orang ramai berpusu-pusu keluar tanpa membaca doa dan ana terdengar laungan "Hancur,Hancur...Hancur Israel". Ana pun dengan perasaan ingin tahu terus keluar dari masjid untuk melihat laungan tersebut.

Wah...ramai tul orang berhimpun....agak-agak dalam 300 orang berkumpul untuk membantah serangan Israel terhadap penduduk Gaza di Palestin malah pelajar-pelajar antarabangsa pun turut bersama dalam himpunan aman ini. Terharu juga ana lihat himpunan ini. Bagaimanakah pelajar-pelajar Palestin di Malaysia mengenang nasib negara meraka yang di tindas itu.

Seorang pelajar mewakili bagi himpunan tersebut memberi ucapan dan kata-kata nasihat kepada dirinya serta kepada semua warga UTM bersama-sama menadah tangan kepada Allah dan berdoa agar semua musuh Islam yang memerangi Islam dapat di hancurkan dan juga mengharapkan kita sebagai saudara Islam bagi negara Palestin agar berkorban apa yang termampu agar kita membantu meringankan beban rakyat Palestin di sana.

Alhamdullillah himpunan ini dapat berhenti dengan aman walaupun pelajar yang memberi ucapan tersebut telah di bawa oleh pegawai keselamatan untuk menyoal siasat tentang himpunan tersebut. Ana harap Allah memberkati pelajar yang memberi ucapan tersebut dan ana harap pihak universiti memahami apa yang himpunan ini maksudkan. Himpunan ini bukan bermaksud untuk berpolitik atau menentang mana-mana pihak tapi untuk menyedarkan warga-warga UTM tentang saudara SeIslam kita yang di tindas...

Tiada ulasan: