Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan,Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah,Yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam,Dia mengajar kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. Ketahuilah! Sesungguhnya manusia benar-benar melampaui batas,kerana dia melihat dirinya serba cukup. Sesungguhnya hanya kepada Tuhanmulah kembali(mu).

Rabu, 14 September 2011

Bermulanya Aku Di Alam Baru

Dengan Nama Allah Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah, Allah memberi kesempatan dan waktu kepada aku untuk merasai detik-detik berkerja dengan sebuah syarikat swasta yang agak mantap ekonominya. Baru aku merasai bagaimana bezanya jika kita berada di lapangan sebenar mencari rezeki.

Keghairahan kita mencari rezeki kadang-kala melupakan kita pada niat kita sebenar sebagai hambaNya sehinggakan mengabaikan segala prinsip-prinsip kita yang ada. Namun begitu tidak mustahil bagi seseorang itu mampu bertahan walaupun pelbagai dugaan merempuhi iman di dada apabila mencari rezeki. Malangnya aku bukan seseorang yang kuat imannya tetapi aku tetap menyayangi iman aku agar sentiasa mengingatiNya.

Banyak kekurangan pada diri ini apabila aku bermula bekerja terutamanya pada ilmu. Aku terasa kosong sangat apabila ditanya pelbagai tentang ilmu jurutera. Terasa diri ini tidak layak menjadi jurutera andai kata aku masih lagi tidak tahu apa-apa. Setiap hari aku meningkatkan segala fizikal dan mental untuk mencari sebuah pengalaman sebagai jurutera. Kadang-kala aku membuat sesuatu kesilapan namun begitu ia menjadi pengajaran kepada aku untuk terus maju menjadi Jurutera kepada Allah agar segala asbab kerja aku lakukan ini mendapat manfaat rakyat dan agama Islam.

Kini, aku sedang mencari haluan hidup. Aku sedang mencari sebuah pekerjaan yang mampu untuk membahagikan masa aku bersama keluarga,sahabat dan Allah.(^.^)

Tiada ulasan: